İnsanların günlük yaşamlarında evlerinde en sık kullandığı bölüm lavabo bölümüdür. Gerek bulaşık gerekse de kişisel bakım için kullanılan lavabolar insanlar için oldukça önemlidir. Öyle ki sabah kalktığımızda bile evde hemen lavaboyu kullanmaya başlıyoruz. Lavabonun ev yaşantısı için olmazsa olmaz görevlerinden biri de bulaşık yıkama merkezi olmasıdır. Bu gibi amaçlarla kullanılan lavabolarda bazen belli başlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Lavabodan su gelmesi de bu sorunlardan bir tanesi, hatta en çok korkulanlarından bir tanesidir.
Lavabolarda oluşabilecek sorunlar ikiye ayrılmaktadır. Birinci tip sorunlar insan müdahalesiyle oluşan fiziksel sorunlardır. Bu sorunlar insanların lavabolara herhangi bir malzeme düşürmesi ile oluşan çatlak ya da kırıklardır. Lavabolarda oluşabilecek ikinci tip sorunlar ise lavabonun tesisatıyla ilgili oluşabilecek sıkıntılardır. Lavabonun tesisatıyla ilgili oluşabilecek en temel sıkıntı lavabonun suyu geri tepmesidir. Bu tepme işlemi çok belirgin olarak karşımıza çıkmayabilir. Öyle ki mutfakta ya da banyodaki halıların ıslanmasıyla bu sorun fark edilebilmektedir. Halı ıslanmasına lavabonun geri tepmesi sorununun neden olduğunu anlamak başlangıçta biraz zordur. Ancak insanlar ıslaklığı fark ettikten hemen sonra suyun kaynağını aramakta ve lavabolarının geri teptiği sorununu fark etmektedir.
Lavabodan Su Gelmesi: Su Neden Lavabodan Geri Teper?
Lavabodan su geri tepmesinin birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bu sorunlardan ilki ve en temeli su kaçağı sorunudur. Evlerdeki tesisatlarında oluşabilecek en ufak su kaçağı sorunu lavaboların geri tepmesine neden olabilmektedir. Eğer insanlar bu sorunun meydana geldiğinden şüphelenirler ise su kaçağı tespiti yapan firmalarla hemen iletişime geçmelidir. Çünkü bu firmalar gelişen teknolojinin de yardımıyla beraber herhangi bir kırma ve delme işlemi yapmadan su kaçağını tespit edebilmekte ve sadece o bölgeye işlem yapmaktadır. Bu sayede kullanıcıların yaşamış olduğu lavabodan su geri tepmesi sorunu da çözümlenecektir.
Lavabodan su geri tepmesi sorununun bir başka nedeni ise lavabo giderinin tıkanmasıdır. Bulaşık yıkarken ya da lavaboda başka herhangi bir şey yıkarken lavabonun gözeneklerinden kaçan büyük parçalar lavabonun tıkanmasına neden olabilmektedir. Üstelik bu durum su tesisatı sistemine de zarar verebilmektedir. Lavabolarının tıkanıklığından şüphe eden kişilerin derhal o lavaboyu kullanmayı bırakmaları ve profesyonel ekiplerden lavabonun tıkanıklığını açmalarını talep etmeleri gerekmektedir. Çünkü tıkanıklığı neden olan madde ne kadar ön tarafta ise çıkarılması da o kadar kolaydır. Lavabo tesisatının ileri kısımlarına giden maddenin çıkarılma işlemi bir hayli zor ve zaman alan bir işlemdir.
Tıkalı Lavaboyu Açma Yöntemleri
Tıkalı lavabolar kullanıcılar tarafından açılabileceği gibi uzman ekiplerce de açılabilmektedir. Bulaşık pisliği nedeniyle oluşabilecek tıkanıklıklar kişiler tarafından rahatlıkla açılabilmektedir. Çünkü bulaşık pisliği ile meydana gelen tıkanıklıklar genellikle basit tipte tıkanıklıklardır. Bu tıkanıklıkları açmada iki tip karışımlı sıvı kullanılabilmektedir. İlk olarak karbonat ve sirke karışımı bulaşık pisliği nedeniyle lavabo tıkanıklığını açmadan kullanılabilecek karışımdır. Bu karışım sayesinde yemek pislikleri eriyerek lavabo giderinden akmakta ve tıkanıklık açılmaktadır. Evsel atıklarla oluşan lavabo tıkanıklığının kişilerce açılabilmesini sağlayan ikinci karışım ise sirke ve tuz karışımıdır. Bu karışımda yemek pisliklerinin lavabo giderinde oluşturduğu tıkanıklığı hızlı bir biçimde eriterek tıkanıklığın giderilmesini sağlayabilmektedir.
Lavabo tıkanıklığı yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece yemek pisliklerinden oluşmamaktadır. Lavabo giderine kaçan başka maddelerde lavabo tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda insanların lavabo tıkanıklığını kendileri gidermeyi tercih etmeleri yerine profesyonel ekiplerden destek almaları yararlarına olacaktır. Çünkü bu tip tıkanıklıklar giderin ilerleyen kısımlarında oluşabilmektedir. Bu vesile ile termal kamera ile tıkanıklığın yerini tespit eden bu ekipler sadece o bölgede işlem gerçekleştirmekte ve oluşabilecek zararları en aza indirmektedir.