Kombiler, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte değişen ihtiyaçlar doğrultusunda farklı donanım içerikleriyle üretilmektedir. Piyasalarda çalışma biçimleri ve ateşleme şekilleri üzerinden sınıflandırmalar yapılıyor olsa bile bunlar içinde en çok önem taşıyan konu çalışma biçimleridir. Çalışma biçimleri konusunda kombiler sınıflandırılır. Gelin kombi çeşitleri için birlikte bir inceleme yapalım.
Kombi Çeşitleri
- Bacalı Kombi: Bacalı kombi, adından da anlaşılacağı üzere baca bağlantısına sahip olan kombilerin genel adıdır. Yanma sırasında ihtiyaç duydukları oksijeni bulundukları ortamdan temin eder ve yanma sonrası oluşan atık gazları da baca sayesinde dışarı bırakarak ortamdan uzaklaşmasını sağlarlar. Bacalı kombilerde güvenlik amacıyla bacaların sızdırmaz olması ve çelikten üretilmiş olması önemlidir.
- Hermatik Kombi: Hermatik kombi, yanmak için ihtiyaç duyduğu oksijeni baca sayesinde dışardan alarak yanma sonucunda oluşan atık gazları yine baca yoluyla ortamdan uzaklaştırır. Baca sayesinde dış ortamdan hava giriş çıkışı sağlandığı için baca çıkış kısmı dışarıda olmak zorundadır. Hermatik kombi tercih sırasında ilk sırada yer alan kombi çeşitidir. Bu kombi çeşidinin çokça tercih edilmesinin bir nedeni olarak bacalı kombilerin gereksinim duyduğu havadar alanın sağlanamadığı ortamlarda rahatlıkla kullanılabiliyor olmasıdır.
- Yoğuşmalı kombilerle karşılaştırıldığında çok daha kolay bir sisteme sahip olduğu görülen hermatik kombiler aynı zamanda yoğuşmalı kombilere göre daha ucuzdur. Bundan dolayı kombi kullanımının az olduğu sıcak iklime sahip bölgelerde bu kombi çeşidi diğerlerine göre daha sık kullanılır.
- Yoğuşmalı Kombi : Yoğuşmalı kombiler, hermatik kombilerin bir çeşidi olarak bilinmektedir. Bu kombi çeşidine adını veren şey ise su buharının yoğuşmasıyla oluşan enerjinin bu kombinin iç çevriminde kullanılıyor olmasından almaktadır.
Bu kombi türüyle ilgili bilinen en yanlış bilgi kombinin bir gazı birkaç kez kullandığıdır. Halbuki yanma tepkimesi gerçekleştikten sonra oluşan su buharı dışarı gönderilmeden önce içerdiği ısı enerjisi bir kez daha kullanılmaktadır ve bu kombi de adını bu olaydan alır.
Standart kategorisindeki kombilerle bir karşılaştırma yaparsak baca gazı çıkış noktasının sıcaklığı standart kombilerde yaklaşık olarak 250 derece olurken yoğuşmalı kombilerde bu sıcaklık yaklaşık 50 derecedir. Bu durumunun temel sebebi ise baca gazının içinde bulunan su buharının hemen hemen 55 oC de yoğuşmaya başlaması olarak bilinir. Bu durum yoğuşmalı kombilerin standart kombilere göre %20 civarında daha fazla verimle çalışması ve daha az enerji tüketiyor olması anlamına gelir. Ancak yoğuşmalı kombilerden yüksek verim alabilmek için daire yalıtımının ve sistem petek kapasitesinin yeterli seviyede olması şarttır. Aksi halde istenilen verimde yoğuşma gerçekleşmeyecek ve kombi verimsiz çalışacaktır.